Χρονολόγιο «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ»

 

15 Φεβρουαρίου 1986 : Η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π. αποφάσισε να προχωρήσει στην προετοιμασία έκδοσης επιστημονικού περιοδικού. Ανατέθηκε στον τότε Πρόεδρο Ευστ. Δημητρόπουλο η σύνταξη οδηγιών προς τους μελλοντικούς αρθρογράφους (Γαβριήλ 2006, σ. 45 ).

Απρίλιος 1986 : Κυκλοφόρησαν σε μορφή επιστολής προς τα μέλη και τους φίλους της ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π. οι οδηγίες προς τους αρθρογράφους και συνεργάτες του περιοδικού που ετοιμαζόταν να εκδώσει η Εταιρία (Γαβριήλ 2006, σ. 46).

14 Μαΐου 1986 : Εγκρίθηκε από την Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή το σχέδιο ιδιωτικού συμφωνητικού με τις Εκδόσεις Καραμπερόπουλος ΑΕ για τη δωρεάν εκτύπωση του περιοδικού. Ορίστηκε Προσωρινή Συντακτική Επιτροπή για την έκδοση του πρώτου τεύχους αποτελούμενη από τους : Γαβριήλ Αρχάγγελο, Δημητρόπουλο Ευστάθιο, Κοσμίδου Χρυσούλα και Τζαβέλλα Νίκη (Σαμοΐλης 1986, σ. 61).

24 Οκτωβρίου 1986 : Κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος της Επιθεώρησης Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού – Review of Counselling and Guidance και διανεμήθηκαν τα αντίτυπά του αυθημερόν στα μέλη της Εταιρίας κατά τη διάρκεια της πρώτης Γενικής Συνέλευσης που συγκλήθηκε στο κτίριο του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας στην οδό Φιλελλήνων 9.

Φθινόπωρο 1987 : Κυκλοφόρησε το διπλό τεύχος 2-3 με τη φροντίδα και επιμέλεια της πρώτης τακτικής Συντακτικής Επιτροπής, την οποία αποτελούσαν οι : Γαβριήλ Αρχάγγελος, Δημητρόπουλος Ευστάθιος, Κάντας Αριστοτέλης, Κοσμίδου Χρυσούλα και Τζέπογλου Στέφανος.

Οκτώβριος 1988 : Στο διπλό τεύχος 5-6 δημοσιεύτηκαν τα Πρακτικά του Α΄ Πανελληνίου Συνεδρίου της Εταιρίας, που είχε διεξαχθεί στις 28-29 Νοεμβρίου του 1987. Την έκδοση και κεντρική διακίνηση των πρακτικών ανέλαβε ο εκδότης Σπύρος Καραμπερόπουλος κατά την τελευταία συνεργασία του με την ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π. (Δημητρόπουλος 1988, σ. 6).

Τέλη 1988 - Αρχές 1989 : Η Εταιρία αναγκάστηκε να αναζητήσει νέο εκδότη. Για ένα περίπου έτος συνεργάστηκε με τη Liquid Letters, η οποία εξέδωσε τα τεύχη 7-8, 9 και 10-11 . Παράλληλα το Δ.Σ. της ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π. προσπάθησε χωρίς επιτυχία να δώσει λύση στο πρόβλημα της άρνησης των Ταχυδρομείων και της Γενικής Γραμματείας Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημοσίας Διοίκησης και Αποκέντρωσης να μειώσουν τα ταχυδρομικά έξοδα αποστολής των αντιτύπων της Επιθεώρησης στα μέλη μας (Σαμοΐλης 1986, σ.62).

Δεκέμβριος 1989 : Στο τεύχος 10-11 δημοσιεύτηκαν τα Πρακτικά του Β΄ Πανελληνίου Συνεδρίου με την οικονομική βοήθεια του Υπουργείου Πολιτισμού και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και ύστερα από την αποχώρηση της Liquid Letters ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Στάθης Δημητρόπουλος ανέλαβε να αναζητήσει νέο εκδότη.

Πρώτο εξάμηνο 1990 : Ξεκίνησε η συνεργασία με τις Εκδόσεις Γρηγόρη. Το τεύχος 12-13 (Μάρτιος και Ιούνιος 1990) ήταν εξ ολοκλήρου έκδοση της ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π. και το βιβλιοπωλείο Γρηγόρη, Σόλωνος 71, ανέλαβε απλά την κεντρική διάθεση του περιοδικού.
 
Οκτώβριος – Δεκέμβριος 1990 : Στο τεύχος 14-15 δημοσιεύτηκαν τα Πρακτικά της 4ης επιστημονικής ημερίδας Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού. Το τεύχος αυτό ήταν έκδοση της ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π. και των Εκδόσεων Γρηγόρη.
 
1991 : Κυκλοφόρησαν τα Πρακτικά του Γ΄ Πανελληνίου Συνεδρίου, την έκδοση των οποίων χρηματοδότησε μεγάλη εταιρία εστίασης. Για πρώτη φορά εκδόθηκαν αυτόνομα και όχι ως τεύχος της Επιθεώρησης. Το ίδιο έγινε και με τα Πρακτικά του Διεθνούς Συνεδρίου του 1992 καθώς και με τα Πρακτικά του Πανελληνίου Συνεδρίου του 2006.

1993 : Με το τεύχος 26-27 έληξε η εκδοτική συνεργασία της ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π. με τις Εκδόσεις Γρηγόρη.
 
1994 : Από τη χρονιά αυτή και έως το 2010 τα Ελληνικά Γράμματα ανέλαβαν την έκδοση της Επιθεώρησης, ξεκινώντας από το τεύχος 28-29 (Μάρτιος και Ιούνιος 1994) και τελειώνοντας με το τεύχος 90-91.
 
2000-2001 : Το Δ.Σ. της Εταιρίας σε συνεργασία με τη Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού συγκρότησε Επιτροπή Κριτών, αποτελούμενη από έγκριτους επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της Συμβουλευτικής και του Επαγγελματικού Προσανατολισμού . Οι κριτές αυτοί αναλαμβάνουν να αξιολογούν τα άρθρα που υποβάλλονται για δημοσίευση στο περιοδικό, την τελική όμως απόφαση την παίρνει η Συντακτική Επιτροπή (Σαμοΐλης 1986, σ. 63).
 
Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2010 : Μετά το κλείσιμο των Ελληνικών Γραμμάτων η ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π. συμφώνησε με τις Εκδόσεις Πατάκη να συνεχίσουν την έκδοση της Επιθεώρησης από το τεύχος 92-93 και μετά. Η συνεργασία αυτή συνεχίζεται ομαλά και αποδοτικά μέχρι σήμερα.
 
Φθινόπωρο 2012 : Εορταστική έκδοση του εκατοστού τεύχους του περιοδικού. Ας ευχηθούμε στην ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π. και στην Επιθεώρηση Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού να γιορτάσουν πολλές τέτοιες επετείους!

Αρχάγγελος Γαβριήλ