Η «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ»
στο Κατώφλι μιας Νέας Εποχής

 

Όταν στις αρχές του 1986 η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π. αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση του επιστημονικού περιοδικού της Εταιρίας, δηλαδή της Επιθεώρησης Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού, κανείς δε θα μπορούσε να προβλέψει την τόσο σημαντική πορεία που επρόκειτο να διαγράψει έως σήμερα το σπουδαίο αυτό έντυπο.

Έχουν πλέον περάσει από τότε 26 χρόνια και η κυκλοφορία του εκατοστού τεύχους της Επιθεώρησης μάς κάνει όλους εξαιρετικά υπερήφανους. Σε μια εποχή που ιστορικά περιοδικά αναστέλλουν λόγω της δεινής οικονομικής κρίσης την έκδοσή τους, το επιστημονικό μας όργανο, έστω και με δυσκολίες, εξακολουθεί ευτυχώς να επιβιώνει, αποτελώντας ουσιαστικά τη μοναδική πηγή έγκυρης ενημέρωσης των Ελλήνων λειτουργών του θεσμού της Συμβουλευτικής και του Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Δυστυχώς όμως η μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα μας καθιστά απρόβλεπτο το μέλλον και μας υποχρεώνει να παραμένουμε σε διαρκή ετοιμότητα και να επιδεικνύουμε επιστημονική και διαχειριστική ευελιξία, εάν θέλουμε να περισωθεί όχι μόνον η Επιθεώρηση αλλά και η Εταιρία και προπάντων ο ίδιος ο Θεσμός.

Είναι λοιπόν απαραίτητο πριν απ’ όλα να προσπαθήσουμε να συνειδητοποιήσουμε τις δραματικές αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας, να μελετήσουμε τις επιπτώσεις που αυτές έχουν στην κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα και κατά συνέπεια στο Θεσμό που υπηρετούμε. Η ευρεία διάδοση των νέων υψηλών τεχνολογιών, η συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια των λίγων, η εξαθλίωση των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων και ειδικά η προοδευτική συρρίκνωση και εξασθένηση της μεσαίας και μικρομεσαίας τάξης έχουν αλλάξει τα δεδομένα στη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό. Θεωρίες, μοντέλα, λειτουργίες του Θεσμού θα έπρεπε, κατά την άποψή μας, ήδη από καιρό να έχουν αναθεωρηθεί και να συμβαδίζουν με τις ραγδαίες εξελίξεις που συντελούνται σε όλους τους τομείς. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι ανάγκη να στρέψει την προσοχή της και να προσαρμόσει σε μεγάλο βαθμό τη θεματολογία της η Επιθεώρησή μας κατά τη νέα περίοδο έκδοσής της που ξεκινά από αυτό το τεύχος, αν θέλουμε να διατηρεί το ενδιαφέρον των αναγνωστών της και να εξυπηρετεί τις ανάγκες αναπροσανατολισμού του Θεσμού στη χώρα μας.

Είναι ασφαλώς πολύ σημαντικές οι έρευνες και τα επιστημονικά άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό μας από τα πρώτα βήματά του έως σήμερα, που αναμφίβολα πλουτίζουν και κοσμούν την Ελληνική βιβλιογραφία. Όμως θα τολμούσα να ισχυριστώ πως των περισσοτέρων τους είναι πολύ εξειδικευμένο το περιεχόμενο και φοβάμαι ότι σχετικά λίγοι από τους αναγνώστες της Επιθεώρησης ενδιαφέρονται γι’ αυτό πραγματικά. Επειδή εξάλλου τα έξοδα έκδοσης του περιοδικού είναι μεγάλα, πιστεύω ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να διευρύνουμε δραστικά το αναγνωστικό του κοινό με εμπλουτισμό και δυναμική επέκταση της θεματολογίας και της ύλης του προς την κατεύθυνση της Οικονομίας και της Κοινωνιολογίας. Ένας σύμβουλος που σέβεται τη δουλειά του και έχει υψηλή συναίσθηση ευθύνης, οφείλει, παράλληλα με τις εξελίξεις στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό, να ενημερώνεται συστηματικά για το τι συμβαίνει και τι αλλάζει στην οικονομία και στην κοινωνία.

Στην προσπάθεια για βελτίωση και εκσυγχρονισμό του περιοδικού μας, θα ήταν πολύ χρήσιμο να ζητήσουμε και τη βοήθεια των μελών της Εταιρίας και των αναγνωστών του, οι οποίοι θα μπορούσαν να ασκήσουν γόνιμη κριτική για τη μέχρι τώρα μορφή, την ποιότητα και το περιεχόμενο της Επιθεώρησης. Είναι, νομίζω, σοβαρή παράλειψη το ότι η Συντακτική Επιτροπή δε ζήτησε ποτέ έως σήμερα επισήμως με κάποιο ερωτηματολόγιο ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο να της δοθεί πολύτιμη ανατροφοδότηση από όλα τα μέλη και τους φίλους της ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π. Ίσως αν είχε γίνει κάτι τέτοιο, το περιοδικό μας να είχε μια πιο δυναμική εξέλιξη και μεγαλύτερη κυκλοφορία.

Ένα σημαντικό διακύβευμα που έχει να αντιμετωπίσει η Επιθεώρηση Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού στο κατώφλι της νέας περιόδου της ζωής της που ανοίγεται μπροστά της είναι και η ουσιαστικά αναγκαστική προοπτική της ηλεκτρονικής έκδοσής της. Είναι αναμφίβολο ότι το κόστος παραγωγής και κυκλοφορίας του ηλεκτρονικού τύπου είναι πολύ μικρότερο από εκείνο του παραδοσιακού και η εκδόσεις σε ψηφιακή μορφή καθιστούν δυνατή ακόμα και τη δωρεάν ανάγνωσή τους σε όσους διαθέτουν βασικές γνώσεις πληροφορικής και τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο. Βέβαια ούτε η ποιότητα ούτε η αισθητική ούτε η χρηστικότητα του ηλεκτρονικού τύπου είναι ακόμα κατοχυρωμένη και εξασφαλισμένη για τα άτομα της γενιάς μας, όταν μάλιστα αρκετά από αυτά δεν είναι σε θέση να χειριστούν τους υπολογιστές, με τους οποίους δεν είναι πάντα εφικτό να εξοικειωθούν. Επειδή όμως βρισκόμαστε πια στα πρόθυρα της επικράτησης των ηλεκτρονικών βιβλίων και περιοδικών, η Επιθεώρησή μας θα πρέπει να ετοιμάζεται συστηματικά για το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός.

Αρχή νέας χιλιετίας και περίοδος μεγάλων αλλαγών, ανακατατάξεων και κοσμογονικών εξελίξεων η εποχή μας!!! Όποιος δε διαθέτει διορατικότητα και ικανότητες προσαρμογής και ευελιξίας, δε θα καταφέρει να επιβιώσει είτε αυτός είναι άτομο, φορέας ή θεσμός, είτε κοινωνική τάξη, χώρα ή ακόμα και έθνος. Είναι συγκλονιστικό αυτό που ο Τόμας Φρίντμαν διαπιστώνει , ότι δηλαδή στις μέρες μας μεγάλο μέρος της μεσαίας και μικρομεσαίας τάξης σε ολόκληρο τον κόσμο αμήχανο και καταπτοημένο νιώθει να φεύγει το μέλλον από τα χέρια του και κινδυνεύει να κατρακυλήσει στην τάξη των νεόπτωχων. Όσο μικρή κι αν είναι η Επιθεώρηση Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού, οφείλει να παλέψει όχι μόνο για να επιζήσει η ίδια αλλά και να αγωνιστεί μαζί με όλους μας για το μέλλον του Θεσμού και για το καλό της χώρας μας.

Αρχάγγελος Γ. Γαβριήλ